Welke inkomsten hebben invloed op WW-uitkering.

Welke inkomsten hebben invloed op WW-uitkering? Hierover zie je een overzicht staan van de meest voorkomende inkomsten bronnen. Mocht je toch nog vragen hebben over inkomsten die hieronder vermeld staat (of juist niet vermeld staat) neem dan Contact op met het UWV.

Bekijk het kopje:

Welke inkomsten hebben invloed op WW-uitkering

Inkomsten uit werk (Dienstverband)

Deze vallen meestal onder het sv-loon. (Dit staat meestal ook op je loonstrook als sv-loon).

Vakantiegeld

Heb je vakantiegeld ontvangen? Geef dit dan door als sv-loon. Het UWV kort je vervolgens de maand na het ontvangen op je uitkering. Je ontvangt de maand na het ontvangen van je vakantiegeld dus minder uitkering!

Werken in Buitenland

Heb je gewerkt in het buitenland? (Dit kan ook voor een Nederlandse werkgever zijn) geef deze inkomsten dan ook door aan je inkomstenopgave.

Inkomsten als stagiair

Geef dit dan door aan het UWV, Je moet het UWV dan je stagevergoeding en uren doorgeven. Je wordt hier niet direct volledig 100% mee gekort maar UWV gaat kijken wat ze hiermee gaan doen.

Eindejaarsuitkering of 13e maand

Deze twee zijn eigenlijk hetzelfde, de eindejaarsuitkering kan namelijk ook gezien worden als een 13e maand. Deze is ook onderdeel van het sv-loon, dus dien je bij het UWV ook op te geven. Stel dat je deze maand een eindejaarsuitkering krijgt, dan geef je die op en wordt deze volgende maand in mindering gebracht op je WW.

Thuiswerkvergoedingen

Deze heeft soms wel en soms geen betrekking op de hoogte van je uitkering. Het ligt er namelijk aan of dit bedrag (de vergoeding) is belast of niet. Geef deze altijd door via de Inkomstenopgave. Het UWV gaat dan kijken of de hoogte van je uitkering wordt aangepast.


Zelfstandige

Als je werkt als zelfstandige betaal je geen sociale verzekeringspremies. Bij het UWV geldt dan 1 van de twee volgende situaties:

  • Je bent een zelfstandige
  • Je hebt inkomsten uit niet-verzekeringsplichtig werkzaamheden.

Bekijk deze pagina om te kijken of je als zelfstandige wordt aangemerkt!

Wordt je door het UWV gezien als een zelfstandige? Geef dan het aantal uur op dat je de afgelopen maand als zelfstandige hebt gewerkt.

Meer informatie over het doorgeven van deze uren vindt je op de Uren doorgeef pagina van het UWV.

Indien je een toeslag ontvangt van het UWV, vul dan de inkomsten over die maand in! Dit mag ook een schatting zijn.

Startperiode zelfstandige

Maak je gebruik van de startperiode? Dan hoef je 26 weken lang geen inkomsten of uren door te geven! Je moet wel elke maand je inkomstenopgave sturen ook als je geen inkomsten hebt.

Meer daarover leer je op de Startperiode pagina van het UWV.

Je vult dan het volgende in op de inkomstenopgave:

  • Heb je die maand alleen als zelfstandige gewerkt? Vul dan 0 uren in. De uren als zelfstandige hoef je namelijk niet door te geven als je deelneemt aan de Startperiode Zelfstandige.
  • Heb je naast voor jezelf ook in loondienst gewerkt? Geef deze inkomsten uit loondienst dan op bij de inkomstenopgave.

Inkomsten uit Pensioen

Dit wordt volledig verrekend met je WW-uitkering. Ook als het gaat om (pre)pensioen, deeltijdpensioen of flex-pensioen. Dit gebeurd niet in de volgende gevallen:

  • Je krijgt pensioen voor de uren die je minder bent gaan werken (deeltijdpensioen). En werd daarna werkloos voor de uren die je nog wel werkte in dezelfde baan.
  • Je pensioen ging eerder in dan het dienstverband waaruit je werkloos werd.
  • Je pensioen is al eerder van een WW-uitkering afgetrokken. Of er is toen besloten dat niet te doen vanwege een uitzondering.
  • Je pensioen is uit een eerder dienstverband dan het dienstverband (dat minimaal 26 weken is) waaruit je werkeloos werd. (Het pensioen ging in binnen 2 maanden na het einde van dat eerdere dienstverband.

Inkomsten uit Vrijwilligerswerk

Krijg je een vergoeding dat hoger is dan het maximale bedrag dat je mag verdienen met vrijwilligerswerk? Dan ziet het UWV het als betaald werk en is het geen vrijwilligerswerk meer. Je uitkering wordt dan verlaagd met het aantal uren dat je besteed aan vrijwilligerswerk. Hierover lees je alles op de pagina over hoeveel vergoeding je mag krijgen met vrijwilligerswerk.