Wat doen bij ontslag? Er zijn een hoop dingen die je moet regelen als je met ontslag (dreigt) te gaan. Werkgevers hebben hier waarschijnlijk al veel ervaring mee en weten al precies wat ze wel mogen of moeten doen. Voor jou is dat waarschijnlijk een stuk lastiger.
Daarom hebben we een aantal zaken op een rij gezet waar je rekening mee moet houden en wat je zeker moet weten over je ontslag.
Oneens met ontslag?
Als je het niet eens bent met je ontslag, wat doen bij je ontslag? In Nederland kun je hiervoor naar de kantonrechter gaan om dit aan te vechten. Daarnaast is het bij uw ontslag misschien wel mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen en vaak kun je ook nog aanspraak maken op een transitievergoeding van je (ex-) werkgever.

Ontslag aanvechten kantonrechter
U kunt zelf uw contract aanvechten bij de kantonrechter, echter zijn hier sinds 1 juli 2015 wel regels voor gekomen. Zo is het niet meer mogelijk om dit te doen bij bedrijfseconomische redenen. of als er een langdurige arbeidsongeschiktheid heeft plaatsgevonden.
Een ontslag moet ook langs de kantonrechter als er spraken is van een tijdelijk contract dat niet eerder stopgezet kan worden of als je wordt ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid.
WW-uitkering bij ontslag
Het UWV bepaalt of je na ontslag recht heeft op een WW-uitkering. Op onze WW-Uitkering pagina ziet u waar je minimaal aan moet voldoen om kans te maken op een WW-uitkering. Mocht je niet in aanmerking komen van deze uitkering, kom je wellicht wel in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
Vergoeding ernstige verwijtbaarheid werkgever
Het is mogelijk om bij de kantonrechter een extra vergoeding te vragen als het ontslag erg te verwijten is aan je werkgever. Deze kan de rechter dan toekennen op een eventuele transitievergoeding.
Om een transitievergoeding te krijgen moet je minimaal 2 jaar in dienst zijn. Mocht je nog niet aan de twee jaar zitten, dan is het ook mogelijk om aan de rechter te vragen om los een vergoeding uit te keren.

Transitievergoeding
De Transitievergoeding is ingevoerd sinds 1 juli 2015. Je hebt dan recht op een vergoeding. Voor 1 juli 2015 werd er vaak gebruik gemaakt van een ‘Kantonrechters formule’.
Mocht je een vergoeding krijgen aangeboden, ga dan altijd eerst even na of dit een gebruikelijke hoeveelheid is, het kan namelijk zijn dat je werkgever je een erg laag bedrag aanbied. Vergelijk ze ook even met de wettelijke transitievergoeding waar ja recht op hebt.
Je maakt pas aanspraak op een transitievergoeding als je twee jaar of langer in dienst bent bij je werkgever.