Wanneer recht op WW uitkering

Wanneer heeft u recht op een WW uitkering? Dit is per situatie verschillend. We sommen hieronder de situaties op.

Verzekerd voor werkeloosheid

Dit is gebruikelijk als u bij een wekgever in dienst bent of in dienst bent geweest. Echter als u de AOW-leeftijd bereikt, bent u hier niet meer voor verzekerd.

Verlies 5 uur of meer per week

Heeft u geen recht meer op loon over deze verlies van uren? Dan maar ook als u een deel van uw baan kwijt bent geraakt kun je een WW-uitkering aanvragen. Let wel, werkt u minder dan 10 uur per week, dan bent u werkloos als u minimaal de helft van dit aantal uren en het loon over deze uren kwijtraakt.

Tijdelijke extra uren en overuren tellen ook mee in deze berekening!

U bent direct beschikbaar voor betaald werk.

Het is belangrijk dat u niet direct begint met onbetaald werk, zeker niet als dit belemmert om weer aan een nieuwe betaalde baan te komen.

Afgelopen 36 weken 26 weken gewerkt

Het UWV kijkt ook naar je laatste 36 weken, hiervan dien je minimaal 26 weken gewerkt te hebben. Een week is voor het UWV van maandag tot en met zondag.

Bent u ziek geweest, zwangerschapsverlof gehad of werkt u als zelfstandige? Dan kijkt het UWV verder dan de laatste 36 weken. Ze kiezen een periode waarin u wel minstens 26 weken werkte.

Wanneer recht op WW uitkering

Wanneer recht op WW-uitkering

Hierboven staan alle dingen waaraan je moet voldoen om een WW te kunnen aanvragen. Mocht je direct beschikbaar zijn voor werk, geeft de website SuccesBijSolliciteren.nl je ook tips om weer aan een baan te kunnen komen.

Daarnaast kun je op de pagina ‘Wanneer betaald het UWV‘ alvast zien wanneer het UWV je uitkering gaat uitbetalen. Heel handig om deze datums alvast in je agenda te zetten zodat je zeker weet wanneer je weer geld gaat ontvangen.