UWV en Vrijwilligerswerk

UWV en Vrijwilligerswerk wanneer mag dat wel en wanneer mag dat niet? We zetten het overzichtelijk voor je op een rijtje.

WW-uitkering & UWV Vrijwilligerswerk

Je wilt vrijwilligerswerk doen tijdens je WW-uitkering? Super! Het UWV moedigt dat zeker aan! Het levert je nieuwe werkervaring op en zorgt voor je sociale contacten!

Wel moet je vooraf toestemming krijgen van het UWV. Dit komt doordat het vrijwilligerswerk dat je gaat doen namelijk niet de kans op betaald werk in de weg mag zitten. Daarnaast beoordeelt het UWV ook of het werk dat je gaat doen wel echt vrijwilligerswerk is.

Checklist (test) UWV en Vrijwilligerswerk

Je kunt een checklist invullen bij het UWV waar je kunt zien of het vrijwilligerswerk aan de richtlijnen van het UWV voldoet. Dit zegt nog niet dat je daadwerkelijk ook toestemming krijgt, maar het is al een eerste toetsing.

UWV en Vrijwilligerswerk

Toestemming vragen

De toestemming kun je vragen via het “Toestemming vragen voor vrijwilligerswerk met behoud van uw WW-uitkering” formulier. Deze is te vinden op het Mijn UWV-gedeelte. Voor snelle toegang gebruik je onderstaande knop om direct naar dit formulier toe te gaan.

Ik deed al vrijwilligerswerk wat nu?

Je kunt dan gewoon doorgaan met het vrijwilligerswerk, alleen als er iets anders wordt moet je dit aangeven. Bijvoorbeeld je gaat meer vergoeding ontvangen of meer uren besteden aan het vrijwilligerswerk. Mocht dit veranderen kun je via het formulier van het hoofdstuk hierboven “Toestemming vragen” toestemming vragen.

Wat als ik mijn vrijwilligerswerk niet doorgeef?

Als je vrijwilligerswerk doet en het niet hebt doorgegeven bij het UWV kan dit gevolgen hebben, zo is het mogelijk dat je (tijdelijk) een lagere uitkering krijgt. Ook is het mogelijk dat je tijdelijk geen uitkering ontvangt. Ook kan er een boete volgen.

Mocht je het bewust voor het UWV achterhouden kan het UWV besluiten aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie.