Bijstandsuitkering aanvragen WBB

Bijstandsuitkering aanvragen (WBB). Waar WBB staat voor ‘De Wet Werk en Bijstand‘ is een uitkering voor mensen (en gezin) die onder een bepaald gemiddelde zit met het inkomen. Deze wet zorgt ervoor dat er voor iedereen een minimaal bedrag is om in de basisbehoefte te kunnen voldoen.

Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor, die we hieronder overzichtelijk uitleggen. Het meest belangrijk is dat er geen of maar een klein beetje inkomsten mag zijn. Hiervoor moet je niet in aanmerking kunnen komen voor een andere uitkering (zoals een WW Uitkering).

Voorwaarden Bijstandsuitkering aanvraag

Om een bijstandsuitkering te krijgen moet je aan een aantal voorwaarde voldoen. Deze minimale voorwaarde zijn:

  • Je bent woonachtig in Nederland.
  • Je bent minimaal 18 jaar oud.
  • Je hebt niet genoeg inkomsten om in levensonderhoud te voorzien en hebt ook geen vermogen liggen dat je kunt gebruiken hiervoor. (Woon je samen? Dan tellen alle twee de inkomsten & vermogen).
  • Je kunt geen aanspraak doen op andere uitkeringen.
  • Werkt volledig mee aan alle activiteiten die door de gemeente wordt aangeboden.
  • Je zit niet in de gevangenis (Je kunt hem dan al wel aanvragen, maar krijgt hem pas nadat je vrij komt).
Bijstandsuitkering aanvragen

Aanvragen van de uitkering

Om de uitkering aan te vragen moet je gebruik maken van je DigiD. Je moet hiervoor namelijk inloggen bij de landelijke overheid. Heb je nog geen DigiD vraag deze dan aan voor je start met je aanvraag.

Nadat je je DigiD hebt ontvangen (of al in bezit hebt) maak je een account aan bij de website van het UWV. Dit kan door hier in te loggen met je DigiD. Na het inloggen is het mogelijk om een uitkering aan te vragen.

Kijk daarbij eerst of je nog de mogelijkheid hebt om een WW-uitkering aan te vragen of een ziektewetuitkering kunt krijgen. Mocht dit niet het geval zijn kun je de stappen volgen voor de Bijstanduitkering.

Let op, mocht je met een partner samen wonen, dan moet je alle twee de aanvraag doen. Het is niet mogelijk om op één iemand een aanvraag te doen.

Bijstandsuitkering aanvragen wat nodig?

We maken hieronder even een overzicht van alle gegevens die je nodig hebt voor je aanvraag. Verzamel zo veel mogelijk van deze gegevens voor je de procedure in gaat!

  • Alle gegevens van woon/leef situatie
  • De beschikbare gegevens van (gezamenlijk) vermogen.
  • Inkomstengegevens (Ook van je partner!)
  • BSN-nummer, Nationaliteit, Naam en overige persoonsgegevens (ook van uw partner)

De meeste gemeentes hanteren ook nog een zoekperiode (ook wel inspanning periode) van 28 dagen. Een aantal gemeentes hanteert dit alleen voor mensen tot de leeftijd van 27 jaar.

Kort samengevat betekend dit dat je dan de eerste 28 dagen in de gelegenheid wordt gesteld door de gemeente om zelf weer werk of een opleiding te vinden. Daarna wordt per pas gekeken of het verzoek tot uitkering wordt geaccepteerd door de gemeente.

Deze 28 dagen gaan pas in na inschrijving bij het UWV, het UWV hanteert deze datum namelijk als de startdatum. Meld je dus zo snel mogelijk aan bij deze instantie.

Intakegesprek Bijstandsuitkering aanvragen

Binnen een week krijg je een verzoek om langs te komen op een bepaalde dag/tijd. Ook vraagt de gemeente je om bepaalde gegevens mee te nemen. Belangrijk hierbij is om te weten dat het altijd mogelijk is om iemand mee te nemen naar dit soort gesprekken. Het kan namelijk best wat informatie zijn die je krijgt.

Tijdens de intake wordt ook de identiteit gecontroleerd. Neem daarom altijd een IDkaart of Paspoort mee!

Wanneer krijg ik mijn uitkering

Wanneer krijg ik mijn uitkering?

Dit kan maximaal acht weken duren, wel goed om te weten is dat de uitkering altijd wordt betaald vanaf de dag van aanvraag. Wordt er dus beslist dat je een uitkering gaat krijgen, worden ook alle dagen/weken dat je hebt gewacht meebetaald.